www.uroki.net - cценарии школьных праздников, поурочные тематические календарные планы разработки открытых уроков классных часов конспекты лекций по информатике математике физике химии биологии географии для директора и завуча для психолога для классного руководителя музыка песни караоке для проведения Выпускного вечера Последнего Первого звонка 1 сентября Нового года

Главная\Документы\Для учителя географии

При использовании материалов этого сайта - АКТИВНАЯ ССЫЛКА и размещение баннера -ОБЯЗАТЕЛЬНО!!!

Відкритий урок у 6 класі по темі "Мінерали та гірські породи"

Матеріали прислав: Віктор Кудлай
[rotciv.kud@mail.ru]

Тема: Мінерали та гірські породи.

Мета:

Навчальна - сформувати в учнів поняття про мінерали та гірські породи, із яких складені внутрішні шари Землі, формувати в учнів науковий погляд на будову Землі.

Розвиваюча - формувати у школярів уміння розрізняти за зовнішніми ознаками різні за походженням гірські породи та мінерали, розвивати інтерес до географічних знань, розвиток географічної мови, мислення.

Виховна - виховувати почуття дбайливого ставлення до надр Землі, виховування навичок самостійності у здобутті знань.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Використані методики: групова форма роботи, мозковий штурм, перехресні бої.

Обладнання : фізична карта півкуль, атласи, колекції гірських порід, картки для роботи в групах, тестові завдання, географічне лото.

Структура уроку.

  • 1.Організаційний момент.------------ --------------------------- 1хв.
  • 2.Актуалізація опорних знань і умінь учнів------------------- 6хв.
  • 3.Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів - 2хв.
  • 4.Вивчення нового матеріалу ------------------------------------- 20хв.
  • 5.Закріплення нових знань і умінь -------------------------------- 10хв.
  • 6.Підсумок уроку------------------------------------------------------ 5хв.
  • 7.Домашнє завдання-------------------------------------------------- 1хв.

Організаційний момент. (рефлексія)

Добрий ранок (день) діти , добрий ранок шановна комісія, діти давайте привітаємося до наших гостей.

  • -Діти з яким настроєм ви прийшли сьогодні на урок ?
  • -Чому він (настрій) такий ?
  • -Що ви чекаєте від уроку ?
  • -Що ж я надіюсь що всі ваші сподівання здійсняться і хочу вам побажати гарного настрою та успіхів

Актуалізація опорних знань.

-Діти, ми почали вивчати нову велику тему, до речі згадайте що це за тема ............ Для того що б поновити ваші знання я пропоную вам пограти ,.. провести географічні "перехресні бої"

- для цього вашим групам необхідно підготувати по три питання з останньої вивченої нами теми, й задати ї своїм супротивникам в сусідній групі.

Питання неповинні повторюватись, якщо група супротивників дасть невірну відповідь хід переходить до іншої групи, можна придумати питання й з попередньої теми. На підготовку питання у вас одна хвилина; Перехресні бої відбудуться між двома групами , а ще дві групи будуть працювати з тестовим завданням.

-Бесіда за питаннями і завданнями.

Картки (тестове завдання) 5штук.

- Який розділ географії ми почали вивчати?

  • 1.Які оболонки Землі ви знаєте ?
  • 2.Як називається повітряна оболонка Землі?
  • 3.Як називається водна оболонка Землі?
  • 4.Як називається тверда оболонка Землі?
  • 5.Яку оболонку ми почали вивчати ?
  • 6.З яких частин складається внутрішня будова землі ?
  • 7.Як називається верхня тверда оболонка Землі, що складається з гірських порід та мінералів ?
  • 8.Як називають в'язкий шар мантії?
  • 9.Яка середня товщина літосфери?
  • 10.Яка частина нашої планети найважча?

Картка тест

  • 1.Тверда кам'яна оболонка Землі А) Грунт Б) Атмосфера В) Літосфера
  • 2. Найглибша свердловина світу сягає А )12км Б)14км В) 32 км
  • 3.В'язкий шар мантії А) астеносфера Б ) гідросфера В) Грунт
  • 4.Найважча частина Землі А )літосфера Б) ядро В) мантія
  • 5.Частина планети, що займає 4\5 об'єму А )атмосфера Б) мантія В) ядро
  • 6.Верхня тверда оболонка Землі А)літосфера Б) земна кора В) астеносфера
  • 7.Середня товщина літосфери становить А)300-450км Б) 150 - 200км В) 70-100км
  • 8.Товщина земної кори під океаном А) 5-10км Б) 15-20км В ) 80км
  • 9.товщина земної кори під суходолом А) 80км Б)15-20км В )100км
  • 10.Температура ядра А) 4000-5000гр Б )70000гр В)6000гр
  • 11.Радіус ядра становить А)3500км Б)5000км В)2500км
  • 12.До внутрішньої будови Землі не відноситься А) Атмосфера Б) ядро В) Мантія
  • Відповіді: 1В 2А 3А 4Б 5Б 6А 7Б 8А 9А 10А 11А 12А

Підсумок опитування .

Мотивація навчальної пізнавальної діяльності.

Отже ми продовжуємо працювати і я пропоную вам розгадати кілька ребусів :

Розгадування ребусів: нафта, торф, вугілля, вапняк

З поставленим завданням ми впоралися; подивіться на ці назви й скажіть чи не нагадують вам вони щось з попередніх курсів; чим вони являються , - що ви про них знаєте ?

  • -Так це корисні копалини Згадайте що ви про них знаєте?
  • -Чи можна назвати їх гірськими породами та мінералами ?

Розповідь учителя: з раннього дитинства, ступаючи по Землі, ви натрапляєте на камінці, часом навіть не помічаючи їх. Каміння це теж не що інакше, як мінерали та гірські породи, із яких складається земна кора. З ними ми й познайомимось сьогодні на уроці.

Отже наша тема : Мінерали та гірські породи.

Давайте спробуємо визначити мету нашого уроку, я її уявляю собі так , а ви?

Мета нашого уроку:

  • 1.Визначити що таке мінерали, що таке гірські породи .
  • 2.Яка різниця між мінералами та гір. породами.
  • 3.Визначити яке походження мінералів та гірських порід.
  • 4.Розглянути колекцію гірських порід та мінералів.
  • 5.Визначити що таке корисні копалини та на які групи вони поділяються?

Вивчення нової теми.

Скажіть чи читали, чи можливо бачили ви східну казку про "Алібабу та 40 розбійників"давайте згадаємо такий епізод: печера… заплющте на хвилину очі й уявіть собі її ; що ви там бачите? Ви бачите внутрішню будову нашої Землі її мінерали та гірські породи.

Для вивчення нової теми я пропоную кожній групі провести деяку дослідницьку роботу, а допоможуть вам у цьому картки - путівники:

1 група:

  • "Визначити яка кількість мінералів та гірських порід налічується на Землі?
  • "Дати визначення мінералів.
  • "Дати визначення гірських порід.
  • "Які властивості мають мінерали та гірські породи.
  • "За яких умов утворюються гірські породи та мінерали.
  • "Придумати 2 питання по своїй темі іншим учням класу.

2 група:

  • "Які за походженням виділяють мінерали та гірські породи.
  • "Дати визначення магматичним та метаморфічним гірським породам.
  • "Навести приклади магматичних та метаморфічних гірських порід.
  • "Знайти їх в колекції мінералів.
  • "Придумати 2 питання по своїй темі іншим учням класу.

3 група

  • "Як утворились осадові гірські породи.
  • "На які групи поділяються осадові гірські породи.
  • "Навести приклади різних груп осадових гірських порід.
  • "Вибрати з колекції мінералів осадові гірські породи.
  • "Придумати 2 питання по своїй темі іншим учням класу.

4 група

  • "Що називають корисними копалинами.
  • "На які групи поділяють корисні копалини.
  • "Навести приклади паливних корисних копалин.
  • "Навести приклади рудних корисних копалин.
  • "Навести приклади нерудних корисних копалин.
  • "Примати 2 питання по своїй темі іншим учням класу.

-Для виконання цієї роботи у вас є 10 хвилин.

-10 хвилин на виступи.

-Розгляньте колекцію мінералів та гірських порід. ( що ви про них сказати ? які вони? чи відрізняються один від одного?)

Фізкульт хвилинка (муз пауза)

Продовжуємо нашу роботу й слідуюче завдання:

- поділіть мінерали та гірські породи на групи за походженням.(картки з назвами мінералів та гірських порід розподілити на групи , однакові набори карток у всіх груп)

-Зараз ми проведемо контрольний зріз знань, але перед цим я пропоную

-вам ще раз попрацювати з нашими джерелами знань - підручниками: Гра "навчаючи - учусь" перевірте ваші знання задавши один одному по два питання з теми

Закріплення нових знань і умінь

- Дайте відповіді на тестові питання:

  • 1.Однорідні тіла, які складаються з однієї речовини називають:
  • А) камінням Б) мінералами В)гірськими породами
  • 2.Сполучення кількох мінералів, або скупчення у великій кількості
  • Одного в земній корі називають: А)гір.породами Б)мінералами.
  • 3.Гірські породи за походженням бувають:
  • А) магматичні Б) метаморфічні В)осадові.
  • 4.Гірські породи, що утворились при застиганні магми:
  • А) осадові Б) магматичні В) метаморфічні.
  • 5. Граніти та лабрадорити належать до гірських порід:
  • А) осадових Б)метаморфічних В)магматичних.
  • 6. Гірські породи що утворились під дією повітря, води, живих
  • організмів називають: А)осадовими Б) магматичними
  • В) метаморфічними
  • 7. Гірські породи, що утворились в результаті метаморфізму:
  • А) осадові Б)магматичні В)метаморфічні
  • 8. Мармур належить до гірських порід :
  • А) осадових Б)метаморфічних В)магматичних
  • 9.Вапняк належить до гірських порід:
  • А) осадових Б)магматичних В)метаморфічних
  • 10.Мінерали та гірські породи , які використовує людина називають:
  • А) корисними копалинами Б)мінералами В)камінням
  • 11.Корисні копалини поділяють на групи:
  • А)рудні Б) паливні В) нерудні
  • 12 У земній корі налічується мінералів близько:
  • А)3000 Б)5000 В)1500

- Обміняйтесь зошитами зробимо взаємо перевірку:

1.Б 2.А 3.А Б В 4.Б 5.В 6. А 7.В 8.Б 9.А 10.А 11.АБВ 12.А

Кожне вірно визначене питання має один бал, хто відповів на всі

12, 11,10, 9, 8, 7, 6, і.т.д. поставте собі оцінку.

А які на вашу думку гірські породи та мінерали зустрічаються на нашій місцевості: піски , глини , вапняки, солі

Підсумок уроку:

- визначить найактивніших працівників ваших груп.

- чи сподобався вам урок?

- Як на вашу думку, чи досягли ми мети нашого уроку?

Ну що ж працювали ви всі …….

Домашнє завдання

Відкрийте щоденники запишіть д\з : 13 параграф, для тих хто хоче отримати оцінку ще підготуйте повідомлення "використання гірських порід та мінералів"; попробуйте зробити власну колекцію мінералів та гірських порід.

Відкритий урок у 6 класі по темі "Мінерали та гірські породи"

Понравилось? Отблагодарите, пожалуйста, нас! Для Вас это бесплатно, а нам - большая помощь! Добавьте наш сайт в свою социальную сеть:

 
Rambler's Top100
Copyright © 2005-2016 ИП"Уроки.нет" www.uroki.net
Некоторые файлы (разработки уроков, сценарии, поурочные планы) и информация, находящиеся на данном сайте, были найдены в сети ИНТЕРНЕТ, как свободно распространяемые, присланы пользователями сайта или найдены в альтернативных источниках, также использованы собственные материалы. Автор сайта не претендует на авторство ВСЕХ материалов. Если Вы являетесь правообладателем сценария, разработки урока, классного часа или другой информации, и условия на которых она представлена на данном ресурсе, не соответствуют действительности, просьба немедленно сообщить с целью устранения правонарушения по адресу : . Карта сайта - www.uroki.net При использовании материалов сайта - размещение баннера и активной ссылки -ОБЯЗАТЕЛЬНО!!!